Kombi Kontrplak

Kombi Kontrplak

Kombi kontrplak ürünleri, kişilerin isteği üzerine 2 ya da daha fazla farklı ağaç çeşidi kullanılarak üretilmektedir. Örnek verecek olursak 1 papel kayın ağacı ve 1 papel kavak ağacı ile kombin edilmektedir. Yüksek basınç kullanılarak büyük bir özen ve dikkat içerisinde preslenmektedir. Bu presleme işleminin sonucunda meydana gelen kontrplak türüne kombi kontrplak adı verilmektedir.

Kombi ürünlerinin hepsi tek katman olacak bir şeklinde üretilir. Öncelikle Kombi ürünlerde kenar kaplaması ya da bantlama gibi uygulamalar yapılması gerekmektedir. Bunun yapılmasındaki amaç, ürünün kullanım alanı ne olursa olsun o alana dekoratif bir görünüm katmaktır.

Kayın – Kavak – Çam ve tüm kombi ürünlerde ebatlar ve katmanlar

EBATLARKATLAR
1250X2500X6 MM5 KAT
1250X2500X8 MM5 KAT
1250X2500X10 MM7 KAT
1250X2500X12 MM7 KAT
1250X2500X15 MM9 KAT
1250X2500X18 MM9 KAT
1250X2500X21 MM11 KAT
1250X2500X30 MM15 KAT

Tek sayıda katmanların kullanıldığı bu papeller suya karşı oldukça dayanıklı marin tutkal ve üre tutkal ile yapıştırılarak preslenir. Bu işlemi yaparak Kombi kontrplak elde etmek için çoğunlukla 3 tür yapışkan kullanılır.

  • Marin tutkal
  • Üre formaldehit
  • Fenol formaldehit

Kontrplaklarda en çok kullanılan tutkal çeşidi üre formaldehit tutkalıdır. Üre formaldehit genellikle yonga ve lif levha MDF üretiminde kullanılan E0, E1, E2 sınıfı su bazlı tutkallar grubundadır.  Üre formaldehit reçineleri, mobilya ve ağaç sanayide uygun sertleştirici, yüksek sıcaklık ve basınç altında uygulanmaktadır. Sıklıkla kontrplak, sunta ve MDF üretiminde kullanılmaktadır.

Fakat bu yapıştırıcılar arasında tercih edilen ve yayın olarak kullanılan diğer bir üründe marin tutkaldır. Marin tutkal genellikle piyasa da beyaz tutkal olarak bilinir. Marin (beyaz) tutkallarda uygulama 20 dakikada işlevsellik kazanır ve donma başlar. Bu nedenle zamanı iyi değerlendirmek gerekir.

Fenol formaldehit adı verilen tutkal türü kullanıldığında ise dıştan gelecek olan hava koşullarına uygun olacak şekilde kontrplaklar ortaya çıkmaktadır.

Kombi Kontrplak
Kombi Kontrplak

Kombi Kontrplak Özellikleri Nelerdir?

  • Kombi kontrplaklarının yüzey kalitesi oldukça düzgün bir yapıdadır. Ama Üretilen kombi kontrplaklar minimum A kalitesinde olup asla çatlak bulundurmaz.
  • Kombi kontrplakların kalibresi de oldukça düzgün bir yapıda olmaktadır. Genişlikleri yüzeysel olarak homojen bir yapıya sahiptir. Örneğin Kombi kontrplaklarının yüzeyi bölgesel olarak hiçbir kalınlık farkı göstermeyerek şık bir görünüme sahiptir.
  • Kenar boşlukları yoktur ve aynı zamanda iç katman kalınlıkları eşit bir şekildedir.
  • Mesela Kombi kontrplakların katman sayısı minimum 3 katman olacak şekilde üretiliyor. Kontrplaklarda katman sayısı artıkça kullanım ömrü o kadar uzun ve güçlü olur.
  • Kombi kontrplaklar su geçirmeyen bir özelliğe sahiptir aynı zamanda neme karşı koruma sağlar.
  • Bunlar suya karşı oldukça dayanıklı olmalarının yanı sıra su ile asla reaksiyona girmemektedirler. Örneğin Normal kontrplaklar neme karşı koruma sağlamaz ve bundan dolayı da aşınma başlayarak ortaya kötü görüntüler çıkabilir. Kombi kontrplakta su ve nem alma durumu meydana gelmez.
  • Bu ürün normal kontrplaklar ile karşılaştırıldığında daha kaliteli olduğu görülmekte.Örneğin Kombi kontrplak çürüme, yıpranma ve aşınma gibi sorunlara direnç göstermesiyle bilinmekte. Kombi kontrplaklar güçlü ağaçlardan üretildiği için serttirler. Lakin Kötü hava koşullarına karşı koruma sundukları için kullanım ömürleri uzundur.

Similar Posts