Kontrplak Üretim Süreci
Kontrplak üretim süreci, ahşabın bir dizi işlemden geçmesine dayanan süreci kapsamaktadır. Günümüzde işlevsel ve estetik amaçlar için kullanılan kontrplakların kaliteleri de üretim sürecinde uygulanan işlemlere göre belirlenmektedir.
Tomruk Seçiminin Önemi
Kontrplak elde etmek için ağaçları iyi tanımak ve tecrübeli olmak gerekmektedir.Çünkü Her ağaç kontrplak yapımı için uygun değildir. Kontrplak yapımında özellikle Çam, Kavak ve Kayın gibi orman ağaçları tercih edilmektedir. Kesim için olgunluğa erişmiş ve işlenmeye uygun ağaçlar kesilmelidir.
Kontrplak üretim süreci ve dikkat edilecek hususlar
Üretim sürecinde doğru tomruk seçimi ortaya çıkacak olan kaliteli ve uygun kontrplak için çok önemlidir. çünkü Bu tomruklar kullanıma uygun hale getirmek için soyulmaya uygun olmaları gereklidir.
Kabuğu soyulmaya uygun olan ve düzgün görünümlü, ama silindirik yapıdaki tomruklar tercih edilmelidir. Bu tomruklar düzgünlük ve çaplarına göre numaralandırılmalıdır. Kullanıma uygun olan tomruklar en az 30 cm ve üzeri olmalıdır. Çünkü Üretim aşamasında bu tomruklarda seçim oldukça önemlidir. Tüm bu işlemler yüksek kaliteye sahip ürün üretimine doğrudan etki etmektedir.
Genellikle kayın ağacı diğer ağaçlara göre daha sert yapıya sahip olduğu için “buharlama” işlemine tabi tutulmaktadır. Bunun nedeni ise tomruğun soyulma işleminin kolaylaştırılmasıdır.
Kontrplak üretim aşamaları
Elbette her ürün gibi kontrplakların üretim aşamaları da vardır. Bu aşama ilk olarak kütüklerin kesimine dayanır. Ham haldeki tomruklar kaplama ve dilimleme süreçleri için uygun boyutta özel kesim tezgahlarında işlenmektedir. Bu işlem sonrası kesilenler ahşap ince katmanlar halinde soyulmalıdır. Böylece ince levhalar elde edilmektedir.
İnce levhalara “papel” denilmektedir. Elde edilen bu katmanlar istenen genişlik ve uzunluklarda yapılabilmektedir. Papeller bir kontrplağı oluşturan katmanlar demektir ve Bu katmanlar 6mm – 40mm arasında farklı kalınlık ve ebatlarda olabilmektedir. Kaplama kalitesi ise kontrplağın kalitesinin belirlenmesinde çok önemlidir. Bu kontrplak kullanımına da olumlu olumsuz etki sağlayacaktır.
İşlem sırasında zaman zaman hasarlı ürünlerde çıkabilmektedir. Hasarlı ürünler yeniden işleme alınır. Kusurları gidermek için yapılan işlemlerde kaplama kalınlığı azalabilmektedir. Buna rağmen bu levhalar daha sonra başka tabakaları oluşturmak için kullanılabilmektedir.
Belirli sayıdaki levhaların birleştirilmesinden tabaka elde edilmektedir. Elde edilen tabakaya dış kaplama yapılmalıdır ama bu işlem kontrplak yüzeyinin pürüzüz olması için çok önemlidir. Bu aşamada tabakaya iç ve yüzey malzemelik papeller kullanılmaktadır. Bu istenen kalınlıkta kontrplakların elde edilmesi sağlamaktadır. Son aşamada da papeller tutkallanarak üst üste konur ve Üst üste koyulan bu katmanlar soğuk ve sıcak pres ile sıkıştırılmaktadır.
Presleme işleminde yüksek derece sıcaklıkta ve basınçta bir süre bekletilirler. çünkü katmanların birbirlerine tamamen yapışması gerekmektedir.
Bu aşamada bekleyen papeller iç içe geçmiş yapıları ile birlikte kontrplağı oluştururlar. Ama Son aşamada yüzey temizliği için zımparalama yapılmaktadır. Çünkü zımpara işleminden sonra daha pürüzsüz ve temiz bir yüzey elde edilmektedir. Gelen taleplere göre de ebatlama işlemi yapılarak kullanıma sunulmaktadır.