Kontrplak Nedir ve Ne İşe Yarar? Kontrplak Malzemenin Özellikleri
Kontrplak nedir ve ne işe yarar sorusu her geçen gün kullanımı artan ve işlevsel bir malzeme kullanmak isteyenler tarafından merak ediliyor. Özel işlemlerden geçirilerek ağaç katmanlarından elde edilen kontrplak dayanıklı, uzun ömürlü ve kullanım alanı olarak da çeşitlilik sunan yapı malzemesidir.
Kontrplak Nedir?
Kontrplak nedir sorusuna ince ağaç katmanlarının özel reçineyle birleştirilip birbirine çapraz dizilmesiyle elde edilmiş ahşap malzemedir şeklinde yanıt verilebilir. Temel olarak bu ürünler en az üç adet olan farklı mm kalınlıklarındaki ağaç katmanlarından yapılırlar. Katmanlar, üst üste gelmiş olan lift yönlerini birbirine dik şekilde birleştirilmesi ile kontrplağı oluştururlar. Panel tarafında tek sayıda katmak olduğundan üst katmanlarda lif yönü aynı seviyede tutulur.
Diğer kullanım alanları için de ihtiyaca doğru çözümler sunulması için özel kontrplak çeşitleri de imal edilmektedir. Kontrplak paneller estetik beklentilere de doğru yanıt vermesi için fenolik film, fiber takviyeli reçine, boya ya da cila ile de kaplanmaktadır.
Kontrplak Malzemenin Özellikleri
Kontrplak malzemenin özellikleri temel olarak birbirine çapraz şekilde sıralanan ve fenolik reçine yapıştırıcıyla yapıştırılmış ince katmadır. 1,5 – 3 mm kalınlığa sahip olan üç katmandan oluşan bu ürünler kullanıldıkları alanlarda uzun ömürlü ve rahat bir kullanım sunarlar. Özellikle masif ahşaba göre daha fazla sağlamlık taşırlar. Çekme ve şişme olasılığı da neredeyse sıfırdır, bu sayede projelendirme kapsamında rahatlıkla tercih edilebilir. Üretim sürecinde ahşap oranı yüksektir, böylece doğal kullanım isteyenlerin de beklentilerini karşılar.
Yüksek mekanik özelliklere sahip olduğundan çivi ve vida tutma açısından doğru sonuçlar verir. Böylece farklı alanlardaki uygulamalarda kullanılabilir. İnsan sağlığına da zararı olmadığı için geniş kullanım alanlarına sahiptir.
Kontrplak kullanım alanları başta çatı sektörü olmak üzere ambalaj sanayi, otomotiv sektörü, tekne imalatı, dorse ve inşaat alanlarında kullanılmaktadır. Dekoratif ve sıcak görünümlü bir malzeme olduğundan sadece işlevsel amaçlar için değil aynı zamanda estetik uygulamaların da yapılması için tercih edilebilir. Aşınma, yırtılma ve ezilmeye karşı dayanıklı olması uzun ömürlü kullanım sunarken kolay temizlik imkanı vermesi de pratik kullanım sağlar.