Kontrplak Kurulumu ve Bakımı

Kontrplak kurulumu ve bakımı kolaydır. Malzeme yapısı olarak son derece işlevsel olan kontrplaklar kurulum açısından da kullanıldıkları alana göre farklılık taşıyabilirler. Örneğin mobilya sektörü için kullanılacak olan kontrplak ile zemine kaplama kontrplak uygulamaları arasında bazı farklar bulunur.

Kontrplak Kurulumu Nasıl Yapılır?

Kontrplak kurulumu için öncelikli olan nokta, nereye kurulum yapılacağıdır. Genel olarak zemin, duvar ve tavan kaplamaları için tercih edilen kontrplaklar, eğer bu şekilde kaplama amacıyla tercih edilecekse bu durumda da kaplama alanı kurulumu belirler. Örneğin bir karavanın zeminine kontrplak kullanılacaksa kurulum işlemi genellikle vidalama işlemi yapılır. Bunun için zemine sıcaklığı koruyacak termal battaniye veya kalın muşamba yerleştirilir. Sonrasında ise uygun ölçülerde bütün olarak kesilmiş kontrplak vidalama yöntemiyle tutturulur.

Ev zeminleri gibi alanlarda vidalama yöntemi kötü bir görünüm oluşturacağı için bu noktalarda da yapıştırıcı harçlar ile uygulama yapılır. Yapıştırıcı harç kontrplak ile uyumlu olacak ve malzemeye zarar vermeyecek şekildedir. Bu sayede yan yana getirilen kontrplaklar bütünlüklü bir görüntü oluşturur ve kurulum işlemi tamamlanır.

Oyuncak veya mobilya alanlarında kontrplak kurulumu ise üretilmek istenen eşyaya göre değişir. Özellikle mobilya alanında farklı formlar söz konusu olduğundan kontrplağın da esnetilmesi veya düz formundan çıkarılarak çeşitli geometrik şekillere girmesi gerekebilir. Bunun için de özel araçlar yardımıyla işlem yapılmaktadır.

Kontrplak hangi alanda olursa olsun kolay uygulanabilir bir malzemedir. Hafif olmasından dolayı taşıma açısından da sorun çıkarmaz. Hem kolay uygulanabilirliği hem de hafif olması sayesinde kurulum maliyetlerinin de önemli ölçüde düşmesini sağlar.

Kontrplak Bakımı Nasıl Yapılır?

Kontrplak bakımı malzemenin kullanım süresini ve dayanıklılığını etkileyebilir. Genel olarak uzun ömürlü kullanım sunsalar da yanlış veya yeteri kadar yapılmayan bakımlar ile kontrplakta çeşitli sorunlar oluşabilir. Bu türden sorunların önüne geçmek için ise bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Bakım için ahşaba zarar vermeyecek temizlik malzemelerinin doğrudan yüzeye uygulanması ve sonrasında da nemli bez ile silinmesi yeterli olacaktır. Temizlik işlemlerinde yüzeyde çizilme gibi deformeler yaratabilecek araçların kullanılmamasına da dikkat edilmelidir. Neme dayanıklı olmalarına rağmen yüzeyleri ıslak halde bırakılmamalıdır.

Benzer Gönderiler